Επενδύουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας μέσω της παραγωγής πράσινου υδρογόνου

Πράσινο Υδρογόνο

Ένας κρίσιμος παράγοντας για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Το υδρογόνο είναι το απλούστερο και πιο άφθονο στοιχείο στη γη

και παράγεται μέσω του διαχωρισμού του από άλλα στοιχεία σε μόρια. Για παράδειγμα το νερό μπορεί να χωριστεί σε οξυγόνο και υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης. Όταν παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε το υδρογόνο που προκύπτει θεωρείται πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο, μπορεί να αποθηκευτεί και να αποδώσει ενέργεια. Συνήθως δεν υπάρχει από μόνο του στη φύση και πρέπει να παράγεται από ενώσεις που το περιέχουν.

Χρήσεις Πράσινου Υδρογόνου

Το πράσινο υδρογόνο είναι ένα καθαρό καύσιμο που όταν καταναλώνεται σε κυψέλη καυσίμου, παράγει μόνο νερό, ηλεκτρισμό και θερμότητα. Το υδρογόνο και οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εθνική ενεργειακή μας στρατηγική, με δυνατότητα χρήσης σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, σε όλους σχεδόν τους τομείς:

Το υδρογόνο και οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να παρέχουν ενέργεια για χρήση σε διάφορες εφαρμογές, όπως:

Τα Projects μας

Η Globalsat δραστηριοποιείται – μεταξύ άλλων – στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναγνωρίζει το πράσινο υδρογόνο ως μια καθαρή ενεργειακή λύση για να απομακρυνθεί ο άνθρακας από τομείς υψηλών εκπομπών και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Ο Όμιλος προχωρά σε μια σημαντική επένδυση στη βιομηχανική περιοχή των Σερρών, που αφορά την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές και πιστοποιημένης πράσινης ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

prasino-ydrogono-grafima

Η Μονάδα μας

Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και διαδικασίες παραγωγής

η Globalsat στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου υψηλότερης καθαρότητας (βαθμός 5), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τομείς που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα της ΕΕ Repower-EU, όπως η έξυπνη κινητικότητα, οι μεταφορές, η ναυτιλία, η βαριά βιομηχανία, τα τρόφιμα, ο ιατρικός τομέας, η αποθήκευση ενέργειας και η παραγωγή ηλεκτρονικών καυσίμων.

Η μονάδα παραγωγής έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί στο μέλλον να τροφοδοτεί μια μονάδα παραγωγής ηλεκτροκαυσίμων (e-fuels), όπως η e-μεθανόλη (3-CH3OH) και η e-αμμωνία (e-NH4) και θα έχει:

Ενδεικτική Μονάδα Παραγωγής Υδρογόνου

Συχνές Ερωτήσεις

1. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πράσινου υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση;

Πλέον, η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2016 και διακηρύσσοντας την πρόθεσή τους να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και να κρατήσουν θερμοκρασία χαμηλότερη από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι 195 υπογράφουσες χώρες θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Παράλληλα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δεσμεύονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αντιμετώπιση, με τους πολίτες και τους μετόχους να απαιτούν όλο και περισσότερο από τις εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για το αντίκτυπό τους στην κλιματική αλλαγή. Η δράση βάσει αυτής της δέσμευσης αποτελεί σημαντική πρόκληση, καθώς η απαλλαγή από τον άνθρακα ενός ολόκληρου ενεργειακού συστήματος δεν είναι απλή. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που θα προκαλέσει ήδη μεγάλα μειονεκτήματα για τις μελλοντικές γενιές, θα χρειαστεί να μειωθούν οι εκπομπές CO₂ παγκοσμίως κατά 25% έως το 2030 και να μηδενιστούν έως το 2070. Μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, όλες οι ενεργειακές μας ανάγκες (ηλεκτρική ενέργεια, βιομηχανία, μεταφορές, κτίρια και γεωργία), θα πρέπει να προέρχονται από πηγές χωρίς άνθρακα. Αυτό θα απαιτήσει τεράστιες αλλαγές και θα χρειαστούν καινοτόμες λύσεις, τεχνολογίες και πολιτικές.

2. Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και ποιο ρόλο θα διαδραματίσει το υδρογόνο σε αυτή την προσπάθεια;

Προκειμένου να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και να ακολουθήσει τις συστάσεις της IPCC, η ΕΕ δεσμεύεται να μεταμορφώσει τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών, των κτιρίων και της βιομηχανίας, ώστε να τους καταστήσει πλήρως ή σχεδόν ουδέτερους ως προς τον άνθρακα έως το 2050. Αυτή είναι μια «Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση» και η οικονομία του υδρογόνου θα είναι αναπόσπαστο μέρος της πολύ νωρίτερα. Το υδρογόνο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πραγματοποίηση αυτής της θεμελιώδους αλλαγής στα ενεργειακά μας συστήματα. Μπορεί –και θα– αποτελεί βασικό μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή. Πράγματι, η ανανεώσιμη και η πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια από μόνη της δεν θα μπορέσουν ποτέ να καλύψουν όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες και το υδρογόνο θα πρέπει να διαδραματίσει κρίσιμο συμπληρωματικό ρόλο. Παρά τις ρυθμιστικές προκλήσεις, τη νομική πολυπλοκότητα και την τρέχουσα έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις σε από-ανθρακωμένο υδρογόνο χωρίς κρατική υποστήριξη, υπάρχουν ήδη σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να αποκομίσουν πλεονεκτήματα και να διαμορφώσουν το μέλλον της οικονομίας του υδρογόνου.

Φόρμα Επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας για να αναζητήσουμε από κοινού προτάσεις που απαντούν στις εξειδικευμένες απαιτήσεις της επιχείρησής σας.

    Με την συμπλήρωση και αποστολή των δεδομένων σας, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Θα επεξεργαστούμε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.